2014. augusztus 2., szombat

Finnországi Süel kalandok!


 Legújabb blogbejegyzésünk Finnországban készült, természetesen szinte mindig Süelben, így annak a kéréseteknek is szerettünk volna eleget tenni, hogy hétköznapi vagy “nyaralós” szituációkban, milyen összeállításokban lehet Süelben pompázniJ. Próbáltuk azokat az érdekességeket összeszedni képekkel fűszerezve, ami számotokra, akár turistaként is izgalmas lehet, de vigyázat olvasni kell…többet írtam egy rövid postnál.
(Jah és bocsánat de #selfie helyett inkább #hiseyes.)Kezdjük rögtön az első élményemmel, hogy a levegő tisztasága szemmel látható… mintha azt a szürke filtert lehúzták volna az égről és a színekről…fantasztikus. Este 11-kor szálltunk le mikor éppen ment le a nap, hiszen itt ilyenkor szinte 0-24ben világos van. Ez némileg megnehezíti az alvást de az élmény csodálatos főleg egy ilyen pacsirta típusnak, mint én. Imádtam! De azért néha kellett egy kis kávé...
A fekete - fehér idén idén sem ment ki a divatból. Válassz a Süel csipkék alá kontrasztos topot!

Kedves barátainknál laktunk, ahol a pár egyik tagja éppen akkor vizsgázott le túravezetőként, így rögtön az első nap írtó izgalmas helyeken jártunk.
A Nuuksio nemzeti park volt a hétfői állomásunk Espo mellett, ami állítólag elég “kis” területet foglal el…hahaaaaha…


Kirándulni is szuperül lehet a selymes viszkóz felsőinkben...teszteltem! :)Háromnegyed órát gyalogoltunk a nagyjából 70-100 éves erdőben miközben legalább 3 tó mellett mentünk el, és végül megérkeztünk egy újabb kristálytisztavizű  csodához…Természetesen azonnal csobbantunk,  ami itt sem zavart senkit, hiszen sehol egy lelket nem láttunk… nagyjából egész nap 10 emberrel futottunk össze, ami egyrészt a nyári uborkaszezonnak köszönhető, másrészt itt nincs rohanás, embertömeg és semmi olyasmi amit Európa nagyvárosaiban (legalábbis ahol eddig jártam) megszokhattunk.. Szinte egész nap tudtunk volna aludni annyira nyugodt és pihentető volt már maga a környezet is… Ajánlom minden stresszes multikatonának és vállalkozónak célállomáskéntJ.

 

Ha eleget pihensz a természetben és csöndesen figyelsz, egy idő után befogadnak az itt lakók.


Az erdő is háborítatlan, telis tele áfonyával, így kicsit medvebocsnak érezve magunkat egész úton az isteni napon érett áfonyát “legeltük” (Finnül: mustikka), nekem nem is kellett több mert a tóparton nagyjából azonnal el is aludtam a lapos sziklákon.

Áfonya kutatócsoport akcióban


Ha elmegy a nap a parton, csak kapj fel egy nyári Süel hálót!

Veszélyes dolog nem sok volt.. Egyrészt kerülnünk kellett a “piros bogyós” bokrot, másrészt vigyázni kellett, hogy ne lépjünk viperára (de, mint megtudtam ellenszer mindig van nálunk és felnőttekre nem igazán veszélyes a méreg), illetve elméltileg találkozhattunk volna akár medvével is, de az utolsó medvetámadás több, mint 100 éve volt, így csak elméletben készítettek fel minket erre a lehetőségre.
Kedden Helsinkiben kalandoztunk és átkompoztunk egy vizí erődbe,  Suomenlinnába.Nagyon szeretem a hosszú vékony szoknyákat, rusztikus csipkékkel! Próbáld ki te is Süellel:)!

A fiúk imádták a tengeralattjáróval és különböző ágyukkal teletűzdelt tengerpartot, mi meg csak csodáltuk a természetet, a vizet és a fantasztikus panorámát. Valhallában (azaz a viking mennyországban J) ebédeltünk a sziget csücskében. Elképesztő volt a nyílt Balti – tenger látványa, amiben mi is megmártóztunk az egyik védett öbölben.  Helyi barátaink nem javasolták nagyon az úszást mert a környező országok szennyezése miatt a víz tisztasága finoman szólva is megkérdőjelezhető…
A kis szigetnek saját sörfőzdéje is van és bár nem vagyok egy nagy sörivó, de ezt kóstolja meg mindenki aki erre téved! Nagyon finom és inkább édeskés, mint keserű.Helsinkiben a kedvencem a "Torony", vagyis Torni volt... egy épület, aminek a legtetején csodás panoráma vár egy kis kávézóban. Vigyázat csigalépcsőn lehet csak megközelíteni!

A naplemente sem maradhatott ki Helsinkiben... A maradék négy napunkat egyrészt egy sportparadicsomban (Tammelában), másrészt a házigazdáink nyári lakjában (vagyis egy "mökkiben") töltöttük, Tamperetől nem messze.
Természetesen mindenhol akad valahol egy tó...igazából itt nincs is út tó nélkül...


Süelben, bokáig a vízben
Fürdőruhán szuper a Süel

... ha meleg van, akkor meg ledobod...
Azért persze megnéztünk sok kisebb települést is, illetve elméletileg várost de általában sehol egy lelket sem találtunk. Olyan volt a nagy hőségben a nyári Finnország, mint egy zombi támadás utáni új világ. Volt ahol egy lelket sem találtunk, pedig láthatóan egy lakott övezetben barangoltunk. Jártunk fegyvermúzeumban (tank múzeum is van de azt kihagytuk) régi szövőgyárban és persze sok - sok végtelen nagy erdőben.
A helyzet az, hogy könnyen meg lehet szokni ezt a nyugalmas, zajmentes környezetet. 

Városka központja és a tömeg


Újabb Süel a hőségben. 
Ennek kapcsán néhány szó a finn "mökkiről", azaz az itteni nyaralókról, ahová a városlakók kivonulnak júliusban. Sok embernek van tavak mentén, több száz kilóméterre a fővárostól, akár egy kis szigeten saját házikója. Itt bizony általában nincs víz és villany sem mindig, mégis szuper cuki helyekről van szó. Apró faházak, természetesen szaunával felszerelve, ahol aztán igazán ki tudsz kapcsolódni. Lehet a tóban fogat mosni és samponos hajjal rohangálni, szabadban üldögélni, horgászni és persze még sok mást (akár viking sisakban fát aprítani) teljesen háborítatlanul. A legközelebbi szomszéd itt nem karnyújtásnyira van, hanem 5 perc csónak vagy fél óra autó...

                                

                                EXTRA INFÓK:

Gondolom nem lepek meg senkit ha azt mondom Finnország elég drága… na nem egy  Norvégia, de Londont azért lehagyja ha egy a la carte vacsoráról van szó és akkor a szolgáltatásokról még nem is beszéltem. Itt senki ne akarjon fodrászhoz, kozmetikushoz vagy masszázsra menni, mert több 100 eurót is elkérhetnek egy – egy ilyen kényeztetésért. Viszont ha vannak helyi ismerősök egész jól ki lehet jönni az étkezéseket tekintve. Nagyjból 12- 15:00 között minden étterem kínál menüket, ami hasonlóana magyar rendszerhez jóval kedvezőbb árakon érhető el. Egy bőséges főétel, saláta és persze a mindet kísérő hosszú kávé 9-11 euró között mozog és ezek valóban óriás adagok. A tömegközlekedés szintén igen borsos áron vehető igénybe  ezért mindig érdemes kihasználni a különböző turistáknak kitalált bérlet konstrukciókat (Helsinki kártya, napi bérlet stb.).
Egy bolti bevásárlás nagyjából 20%-kal drágább, mint otthon de csak akkor ha alkoholt nem akartok beszerezni, mert az állami "ALKO"-ban (nemzeti alkohol ellátóban) minden eléggé húzós. 

Természetesen hal hátán hal (röviden) az alapmenü ebben az északi országban (is)...
Barátaink szerint itt a lazac nem is számít különösebben extrának, viszont a kedvencük a fehér hal (Saaki ), amit különböző isteni fűszerezésekben érdemes kipróbálni. Csodás a finn csoki és szuper az ivóvíz, viszont a kávéjuk...jajj...de ez legyen a legnagyobb hiba:).Összességében az egyik kedvenc nyaralásom volt, mert sosem jártam még ilyen utópisztikus helyen, ahol az emberek kilómétereket sétálnak a szemetükkel, hogy elvigyék azt a szelektív gyűjtőbe, ahol nincs ellenőr, hiszen mindenki tudja, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek van jegye, ahol nem divat a kerítés, ahol északon még a házakat sem zárják be, mert el sem tudják képzelni, hogy valaki más tulajdonát el lehet venni és még sorolhatnám… Csak ajánlani tudom, fantasztikus hely (legalábbis nyáron mindenképpen)!

Angolul csak a fővárosban beszélnek de azért nincs gond a kommunikációval. A finn nyelv nagyon vicces…mintha valóban meseországban lennénk és a tündék beszélgetnének körülöttünk. A világ legszebb mondatának például méltán ezt választották:

“aja hiljaa sillalla”  azaz lassan haladjon át a hídonJ.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése